Thursday 7 June 2012

Resepi puding roti laici

For d first time ever I bake! hohoho...

Mggu lps littlelady blaja buat puding roti laici.ngeh3..wat sorg2 lak tu. (bangga tue.hehe) tp de la mak tlg sket2 gtao nk watpe. alhamdulilah puding tu jd cam pe yg dhrpkn ^_^  purpose sanggup blaja tu sbb nk amek ati sorg kwn ni. nk wat seprais la kononnya bla kuar ngn dy. sbb dy suka laici. tup2  xjd kuar lak. sedeynyer. emmm =( sbb sedey py psl littlelady bg kat family je mkn. dr sdr mkn spotong je. gmbr pn x amek sbb takut nnt tkenang2 lak pe yg jd. pastu nnt jd kecewa sorg2.huhu

resepi dy senaaaaaaang je. sbb senang tu la littlelady try.hehe...maklum la beginner dlm baking. cara2nye adlh (announce ala2 grammy award) jeng jeng jeng~

Bahan A
-1 buku roti saiz kecik (450 g) (littlelady pki roti gardenia yg kecik tu pastu tmbh lg skeping)
-1 tin susu cair (400ml)
-2 cwn air (emm yg ni sush sket nk explain sbb men agk2 je bg cukp2 roti yg dh dikoyak tu tenggelm. xde sukatn tepat)
-1 tin buah laici (guna je yg dlm tin tu. lg byk laici lg sedp.hehe...amek buah laici je.air xyah)
-1/2 cwn gula halus (sape2 yg xmo manis bleh kurgkn sket)
-2 biji telur (dipukul)
-2 sudu mkn tepung jagung (dbancuh ngn air dl sbb littlelady p trus tabur kat ats roti tu. pastu kena mrh ngn mak. mak ckp 'ne ada org wat cmtu. btuah btul'. maklum la br blaja kot. ngeh3)


Bahan B (sos karamel)
-1 cwn gula perang
-1/2 cwn air
*masak smpi pekat

Cara buat:

1. Koyak roti ngn laici kecik2 dlm satu bekas.
2. Campur sume bhn A tue dlm bekas td & rendam slm 1 jam.
3. Masukkn ke dlm loyang yg dh dsapu minyak (littelady pakai planta ats saranan mak)
4. Bakar pd suhu 180 drjh C slm 1 jam.
5. Sejukkn. pastu potong la & mkn ngn sos karamel

Sedap~ slmt mencuba ^_^

p/s: gmbr kat ats ni littlelady dwlod dr satu blog ni. not mine




No comments:

Post a Comment